Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je de dingen die je normaal gesproken doet niet of niet helemaal kunt doen. Als je jouw werk niet kunt doen noemen we dat verzuim.
Redenen voor verzuim zijn bijvoorbeeld een gebroken been, een operatie en de herstelperiode daarna, maar ook psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat het gewone werk tijdelijk niet lukt. Verzuim is voor niemand leuk. Daarom doen we van alles om het verzuim binnen Interzorg zo laag mogelijk te houden. Trek aan de bel bij jouw leidinggevende als je voelt dat het lichamelijk, psychisch of privé niet lekker gaat. Door op tijd aanpassingen te doen kunnen we met elkaar een verergering van de klachten proberen te voorkomen.
Wat betekent het als je ziek bent en niet kunt werken?
Allereerst is een afmelding wegens ziekte vervelend voor jou. Jij voelt je niet goed genoeg om te kunnen werken.
Jouw afmelding ook gevolgen voor anderen. Cliënten en collega’s rekenen op jouw aanwezigheid. Voor cliënten moet een passende oplossing gezocht worden. Zorgmomenten die niet uitgesteld kunnen worden, moeten door collega’s worden overgenomen. Zorg die kan wachten wordt in overleg met de cliënt uitgesteld en liefst door jou opgepakt/ingehaald zodra je dit weer kunt. Ook als je op kantoor werkt kun je afspraken of taken hebben die niet kunnen worden uitgesteld.
Zorgen voor jou
Jouw afmelding voor het werk wegens ziekte, betekent dat er iets gebeurd is/veranderd is waardoor jij jouw werk niet kunt doen en moet verzuimen. Wij willen dat je je snel weer beter voelt. We proberen in kaart te brengen wat er wel en niet mogelijk is in je werk en gaan vanaf het eerste moment op zoek naar mogelijkheden. Dat doen we samen met jou.
Ziek en dan?
Op de dag waarop jij je hebt afgemeld (via VISMA Talent) word je gebeld door een collega van HR (personeelszaken). Tijdens dit telefoongesprek proberen we een antwoord te vinden op deze vragen:
Je hoort in dit gesprek ook meteen wanneer de eerste afspraak met jouw leidinggevende ingepland staat. We vinden het belangrijk dat jullie elkaar binnen 2 werkdagen spreken. Hoe en waar jullie elkaar het beste kunnen spreken is afhankelijk van de situatie.
Wat er na dit gesprek gebeurt is afhankelijk van de situatie en de verwachte duur van het verzuim. Jouw leidinggevende legt aan jou uit wat de volgende stap is en wat er van jou verwacht wordt. Wil je meer weten over ziekmeldingen en verzuimmanagement? Kijk dan in het kwaliteitshandboek, of neem contact op met jouw leidinggevende of de collega’s van afdeling HR.
Betrokken blijven
Gelukkig is verzuim vaak kortdurend. Er bestaat ook verzuim waarbij meteen al duidelijk is dat het herstel langer dan een dag/paar dagen gaat duren. Denk aan herstel na een operatie. Tijdens de langere herstelperiode ben je misschien niet in staat om jouw eigen werk te doen. Omdat we het belangrijk, waardevol en fijn vinden om iedereen zo snel mogelijk weer op de werkvloer te zien, zoeken we voortdurend naar mogelijkheden. Wat kun je wel?
Jij en jouw leidinggevende praten daar met elkaar over. Zo komen jullie tot afspraken, een doel en een plan om dat doel te bereiken. Dat noemen we een werkhervattingsplan.
Je schrijft jouw eigen werkhervattingsplan, jouw teamleider helpt je daarbij en zal het regelmatig met jou bespreken. In jouw werkhervattingsplan schrijf je ook op wanneer je jouw doelen hoopt te bereiken. Tijdens de gesprekken met jouw teamleider bespreek je onder andere hoe het gaat en of je nog op schema ligt.
Uiteraard helpen wij jou waar we kunnen.
____
Hieronder vind je de stappen die je meteen moet zetten als je door ziekte niet kunt werken.
Afdeling Huishoudelijke hulp:
Verpleging & verzorging:
Begeleiding:
Kantoormedewerkers:
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.